Vegetariány
a vegany a jejich způsob stravování dnes znají téměř všichni. Vitariánství
neboli syrová (raw) strava je však něco poměrně neznámého. Vitariáni jedí pouze
tepelně neupravenou stravu rostlinného původu. Při zpracování ani přípravě
jídla nesmí teplota překročit 42 stupňů. Člověku se při tomto popisu nejspíš
vybaví jen syrová zelenina a ovoce. Proto zřejmě každého překvapí, že
v Brně existuje cukrárna, která se specializuje na výrobu raw dortů.
Cukrárnu
Raw with love si minulý srpen v Anenské ulici v Brně otevřely Barbora
Tlustá spolu se svou maminkou Barborou Kamenskou. K přípravě raw dortů je
přivedly Barbořiny problémy s cukrovkou, kvůli kterým začala jíst pouze
syrovou stravu. Když Barbora zjistila, že v Brně ještě neexistuje žádná
cukrárna, která by nabízela podobný druh zboží, rozhodla se sama takový podnik
otevřít.
„Hlavními
přísadami našich dortů jsou mandle, kešu a datle. Všechny dorty jsou
vhodné pro lidi s alergií na lepek a laktózu,“ říká Barbora. V raw dortech
na rozdíl od běžných dortů není žádný cukr. Pro ty, kteří mají alergii na
ořechy, navíc vyrábí cukrárna dorty z irského mechu. Přesto, že jsou dorty
díky způsob přípravy zdravé a plné živin, vypadají jako běžné dorty. „Myslím,
že lidé naše dorty mají rádi proto, že chutnají a vypadají jako normální dorty
a nejde na nich poznat, že jsou zdravé. Často se při objednávání dortů
setkáváme s tím, že si lidé přejí, aby dort co nejvíc připomínal běžný
dort, aby oslavenec nepoznal, že jí něco zdravého,“ dodává se smíchem.
Cukrárna
po půl roce fungování nemá o zákazníky nouzi. „Překvapilo nás, kolik lidí má o takových
druh dortů zájem. Stává se, že máme vyprodáno dřív, než přijde zavírací doba“
říká Barbora s úsměvem. Zájem je tak velký, že se s maminkou rozhodly
pořádat kurzy, na kterých se jejich účastníci dozvídají, jak raw dort
připravit. „Učíme je, jak si můžou sami doma připravit univerzální raw dort,
který si pak můžou upravit podle svých představ a chutí,“ přibližuje Barbora.
O
úspěchu svědčí i to, že svými zákusky zásobují i jiné brněnské podniky, jako je
Juice Bar nebo Koloniál. „Od poloviny března budeme zákusky dodávat také do
kavárny Gaviota v Moravské zemské knihovně,“ říká Barbora. Zákazníci se
s jejich zbožím můžou setkat také na brněnských potravinových trzích Food
Park či Veganfest.
„Z
úspěchu naší cukrárny máme opravdu radost hlavně proto, že nás výroba dortů
opravdu baví. Na chodu cukrárny se podílíme tři a každý den vyrábíme čerstvé
dorty z kvalitních surovin. Neděláme to jako byznys, ale z lásky,“
uzavírá Barbora. Ne nadarmo zní slogan cukrárny „Vše na sto procent vegan, na
sto procent raw, na sto procent bez lepku, na sto procent bez cukru, na sto
jedna procent s láskou dělané.“
Napsáno pro munimedia.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat