sobota 12. března 2016

Cukrárna Raw with love: zdravé dorty s láskou


Vegetariány a vegany a jejich způsob stravování dnes znají téměř všichni. Vitariánství neboli syrová (raw) strava je však něco poměrně neznámého. Vitariáni jedí pouze tepelně neupravenou stravu rostlinného původu. Při zpracování ani přípravě jídla nesmí teplota překročit 42 stupňů. Člověku se při tomto popisu nejspíš vybaví jen syrová zelenina a ovoce. Proto zřejmě každého překvapí, že v Brně existuje cukrárna, která se specializuje na výrobu raw dortů.

Cukrárnu Raw with love si minulý srpen v Anenské ulici v Brně otevřely Barbora Tlustá spolu se svou maminkou Barborou Kamenskou. K přípravě raw dortů je přivedly Barbořiny problémy s cukrovkou, kvůli kterým začala jíst pouze syrovou stravu. Když Barbora zjistila, že v Brně ještě neexistuje žádná cukrárna, která by nabízela podobný druh zboží, rozhodla se sama takový podnik otevřít.

„Hlavními přísadami našich dortů jsou mandle, kešu a datle. Všechny dorty jsou vhodné pro lidi s alergií na lepek a laktózu,“ říká Barbora. V raw dortech na rozdíl od běžných dortů není žádný cukr. Pro ty, kteří mají alergii na ořechy, navíc vyrábí cukrárna dorty z irského mechu. Přesto, že jsou dorty díky způsob přípravy zdravé a plné živin, vypadají jako běžné dorty. „Myslím, že lidé naše dorty mají rádi proto, že chutnají a vypadají jako normální dorty a nejde na nich poznat, že jsou zdravé. Často se při objednávání dortů setkáváme s tím, že si lidé přejí, aby dort co nejvíc připomínal běžný dort, aby oslavenec nepoznal, že jí něco zdravého,“ dodává se smíchem.

Cukrárna po půl roce fungování nemá o zákazníky nouzi. „Překvapilo nás, kolik lidí má o takových druh dortů zájem. Stává se, že máme vyprodáno dřív, než přijde zavírací doba“ říká Barbora s úsměvem. Zájem je tak velký, že se s maminkou rozhodly pořádat kurzy, na kterých se jejich účastníci dozvídají, jak raw dort připravit. „Učíme je, jak si můžou sami doma připravit univerzální raw dort, který si pak můžou upravit podle svých představ a chutí,“ přibližuje Barbora.

O úspěchu svědčí i to, že svými zákusky zásobují i jiné brněnské podniky, jako je Juice Bar nebo Koloniál. „Od poloviny března budeme zákusky dodávat také do kavárny Gaviota v Moravské zemské knihovně,“ říká Barbora. Zákazníci se s jejich zbožím můžou setkat také na brněnských potravinových trzích Food Park či Veganfest.

„Z úspěchu naší cukrárny máme opravdu radost hlavně proto, že nás výroba dortů opravdu baví. Na chodu cukrárny se podílíme tři a každý den vyrábíme čerstvé dorty z kvalitních surovin. Neděláme to jako byznys, ale z lásky,“ uzavírá Barbora. Ne nadarmo zní slogan cukrárny „Vše na sto procent vegan, na sto procent raw, na sto procent bez lepku, na sto procent bez cukru, na sto jedna procent s láskou dělané.“

Napsáno pro munimedia.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat